Om meg

Bildet mitt
Mandal, Vest Agder, Norway
Hello. My name is Maria and I am totally passionate to photography. I'm no professional but I try to learn every day a little more. If you like what I do, and want to have some of my photographys,please contact me directly to maripily63@hotmail.com or leave a message on this page. All images published on this website are copyrighted. Hope you have a nice stay in my page.

lørdag 18. desember 2010

Lørdag 18

I dag våknet vi til en god del snø

Vi bor jo i Norge og sånt må det være.. Egentlig liker jeg det godt, spesielt når snøen legger seg og det er sol og kuldegrader....

Får et par dager siden fikk jeg en dikt som min kjære mann skrev til meg. Her er den:

Min elskede

Når livet blir en sjø av smerte
Hvert øyeblikk en pinens vei
Så tåler du igjen og igjen
Og viser sjelden du er lei

Og hvert øyeblikk av evig pine
Hver lengsel etter lettelse
Forbannelse over å være til
En kamp på innstingt for hvert pust du tar


Hver lengsel etter lettelse
Og selv om du må holde ut
En kamp på innstingt for hvert pust du tar
Du seiler dog, men elsket, alene


Og selv om du må holde ut
Jeg observerer deg , hjelpeløs fra bredden
Du seiler dog, men elsket, alene
Du trenger meg med deg enda mer


Jeg observerer deg , hjelpeløs fra bredden
Når du tåler igjen og igjen
Du trenger meg med deg enda mer
Når livet blir en sjø av smerte

fredag 17. desember 2010

Litt bilder som jeg har tatt....

Ikke alt er sykdom.... Jeg har tatt noen bilder før operasjonen og skal ta flere etterhvert :)





Fredag

Ja, nå er det 4 dager siden operasjonen. Legene sa at sårene så " Snille" ut og at jeg måte ta det med meg :), men endelig svar får jeg den 18 januar. Jeg skulle ha hatt time den 11., men fikk brev i går og der stå det at p.g.a uforusette hendelser måte de forandre på time... Så da må jeg vente enda litt til for å kunne få svar på prøvene, veldig gøy.....Det som er gøyere er at jeg har time den 17 januar til legen som opererte meg for Hypoparathyroidisme, så jeg ringte og spurte om jeg kunne sammordne disse timene, men fikk som svar at det var helt umulig, siden den ene lege kommer bare på mandag og den andre på tirsda, så nå må jeg inn 2 dager på radd.....
Skal forklare litt om den Hyperparatoidisme operasjonen.....

Hva er Hypoparathyrodisme ?

Hypoparathyroidisme (HPTH)
er en sjelden lidelse som kjennetegnes ved mangel på (eller i få tilfeller mangelfull virkning av) biskjoldbruskkjertel-hormon.
Hormonets funksjoner er veldig kompliserte og involvert i mange vanskelige biokjemiske prosesser.
Beskrivelsen her vil derfor være forkortet og veldig forenklet for å gjøre det allment forståelig.

Bilde hentet med tillatelse fra www.parathyroid.comFysiologi:
Biskjoldbruskkjertlene er fire små ,selvstendige, hormonproduserende kjertler med vekt på ca.30 mg hver. Det er vel utredet i store materialer at alle mennesker har minst fire biskjoldkjertler, mens ca. 4% har flere enn fire.De representerer separate endokrine kjertler i kroppen og er IKKE relatert til thyroidea (skjoldbruskkjertelen) i sin funksjon (de er bare naboer i halsen).
Vanligvis ligger det to på hver side av halsen, bak øvre og nedre del av skjoldbruskkjertelen. Særlig de to nederste kjertlene kan ha varierende lokalisasjon.
Der blir parathyroidea-hormonet laget(PTH).
PTH er et livsviktig hormon som består av 84 aminosyrer.
Hormonet virker via reseptorer på celleoverflaten og har betydning for normal cellulær differensiering og vekst.
Disse reseptorene finnes først og fremst i parathyroidea, de finnes også i nyrer,tarm, lunger, hjernen, benvev og andre vev.
Det forskes fortsatt på hormonets fullstendige funksjon.


undefinedFUNKSJONER:

Regulering av blodcalcium:Hormonet er kroppens aller viktigste komponent i reguleringsmekanismen av kalk.
Dette skjer ved at PTH:
  1. Øker direkte reabsorbsjon av ionisert (aktivt) calcium fra nyrene.
  2. Aktiverer D vitaminet som igjen absorberer calcium fra tarmen
    (påvirker mest total calcium i blodet)
  3. Fremmer dannelsen av celler som bryter ned og bygger opp benvev.
  4. Mobiliserer ionisert calcium fra benvev til blodbanen, når blodet trenger mer calcium.
Normal mengde calcium i blodet er livsviktig for mange prosesser i kroppen:
  1. Muskelkontraksjoner
  2. Nervefunksjon
  3. Neuromuskulære kontraksjoner
  4. Hjertets kontraksjoner
  5. Koagulering av blod
  6. Hormon og neurotransmittor frigjørelse
  7. Knokkeldannelse.
For at disse livsviktige prosesser skal foregå normalt, blir blodcalcium regulert innenfor et meget snevert normalområde.
Normalområdet er angitt som normalområdet hos en frisk befolkningsgruppe (98%) ved måling av calcium i blodet. Det er viktig å merke seg at den individuelle variasjon ikke svinger mer enn 2%, når blodcalcium blir målt fastende om morgenen.
Cellene i biskjoldkjertlene har sensorer som hele tiden overvåker calciumnivået i blodet.
Faller calciumnivået det aller minste, vil biskjoldkjertlene
raskt øke mengden PTH som blir sendt ut i kroppen.
Om lag halvparten av det totale calcium i blodet er i form av aktivt ionisert calcium.
Calcium-ioner og homeostase:
Få mennesker tenker over svingningene av ionene som er i vårt blodomløp. Døgnet rundt øker og synker nivået av disse små ladede partikler forsiktig i respons på morsjon, matinntak og hverdagslivets stress og mas. Disse ionene består av calcium, kalium og natrium for å nevne noen.
Som alle dyr overlever mennesket disse små svingningene. Ione nivået i blodomløpet og inni cellene opprettholdes jevnt gjennom et intrikat og balanserende system.
Om det ikke hadde vært for dette systemet, kjent som homeostase, ville ionenivået istedenfor å vibrere sakte- fyke opp som en rakett eller stupe, for så å sende kroppen ut i fullstendig kaos.
Calcium ionene blir i hovedsak regulert av hormonet PTH (parathyroideahormonet). Mangel på PTH fører således kroppen ut av likevekt (homeostase). Calcium i blodet og i våre celler blir ikke lenger stabilt.
Utskillelse av Calcium fra nyrene øker når vi mangler PTH
Utskillelse av Fosfater fra nyrene nedsettes når vi mangler PTH.
Absorpsjon av Magnesium fra tarmen reduseres når vi mangler PTH.

De fant en av disse kjertlene som var 6 x større en normal hos meg og de fjernet den, men det hjalp ikke, siden jeg forsetter med høy verdi av hormonen. Derfor skal jeg inn til legen igjen, men før det må de ta en haug av blodprøver. De tror at jeg må opereres på nytt, men det kan hende at de må sende meg til Oslo..... Så vi får se....

Er ikke det gøy å være syk?????, er så dritt lei at jeg har lyst til å kaste meg selv i søppla....

søndag 12. desember 2010

Nydelig formiddag...

I dag har vi hatt en rolig og avslapet formiddag. Har også vært en tur rundt Furulunden, men du verden hvor glatt det var :), må nok nytte mens jeg kan, vet ikke i hvilken form jeg blir etter i morgen....Vet ikke heler når jeg kan skrive noe her igjen, men det blir sikkert ikke lenge til det....

Dette skal jeg i morgen....

TURB-operasjon. Ved en slik operasjon bruker legene et kikkertinstrument med en strømførende slynge for å ta bort svulsten. Denne føres inn gjennom urinrøret. Overfladiske svulster vil kunne fjernes fullstendig med denne operasjonen. Dyptvoksende svulster vil ikke bli fjernet i sin helhet, men man får ut materiale som gjør at man kan bestemme svulsttypen og avgjøre hvor dypt svulsten vokser. Disse svulstene har behov for en mer omfattende videre behandling.

Pasienter med overfladiske svulster vil som regel få en engangsdose med cellegift sprøytet inn i blæren noen timer etter at svulsten har blitt fjernet. Dette minker risikoen for tilbakefall de første ett til to årene etter operasjonen. Enkelte utvalgte pasienter med overfladiske svulster gjennomgår en ny TURB-operasjon noen uker etter den første for å se om det er mer svulstvev igjen og for å kontrollere om svulsten vokser dypere enn først antatt.

Pasienter som har spesielle svulster med hyppige tilbakefall og ”aggressive” celleforandringer vil også få en behandling som stimulerer immunforsvaret lokalt i blæreveggen. Denne består av flere serier med innsprøytinger av tuberkelbasiller (BCG) i blæren, og behandlingen starter et par uker etter TURB-operasjonen. BCG-innsprøytingen følger med urinen ut av blæren på vanlig måte. Hensikten med dette er å redusere risikoen for tilbakefall på lengre sikt, og i noen tilfeller også hindre utvikling til den dyptvoksende og mer alvorlige svulsttypen.

Hos pasienter med en dyptvoksende svulst som ikke involverer andre organer oppnås best resultat om urinblæren fjernes, og legen samtidig konstruerer en ny urinvei eller lager en ny urinblære av tarm. Strålebehandling for å helbedre sykdommen er regnet som mindre effektivt enn operasjon, men kan være en mulighet for pasienter som ikke vil opereres eller ikke vil tåle en slik operasjon.

Hvis kreften har spredt seg til andre steder i kroppen vil cellegiftbehandling bli vurdert for å øke forventet levetid. Lokale plager fra blæren kan hos disse pasientene lindres med en redusert dose av strålebehandling